Mibe fog Meggyes belebukni?

2007. október 14., vasárnap

élesztő a buktához



ezzel az ajánlással kaptunk egy levelet.

idézem:
"Kinek szabad véleményt nyilvánítani?

Az érintettek szerint megkérdőjelezhető döntést hozott a Veszprém megyei Bíróság, mikor nem jogerősen pénzbírság kivetésével büntetné azt a két szocialista képviselőt, akik az elhíresült esztergomi élményfürdő építésénél képviselőként a véleményüket mondták el. Arról a beruházásról, és a vele kapcsolatban hozott döntésekről, mely akkor már a harmadik átadási határidőn is túl volt, és amely több mint 4 milliárd forintjába került a városnak, és amelynek a veszteségei százmilliókban mérhető évente.

A 2005. február 28-át, a biztosra ígért átadás napját követően az MSZP önkormányzati képviselői sajtótájékoztatót tartottak az élményfürdő beruházásról. Kifogásolták többek között, hogy a képviselő-testület fideszes többsége elengedte - az egy hónappal később elzavart – kivitelezőnek, a szerződésben rögzített napi ötmilliós kötbért. Ezzel kb. fél milliárd Ft bevételtől esett el a város. Erről a döntésről az ellenzéki képviselőknek „a város pénzének hűtlen kezelése” kifejezés jutott eszükbe, amely a magánvádló fideszes honatyák, és most már a Veszprém megyei Bíróság szerint is nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás volt. Érdekes módon a fideszes városatyák a sajtótájékoztatót követően rendkívüli testületi ülésen vissza vonták az ominózus határozatot….

A két szocialista képviselő Láposi Elza és Schiller Kertész Tamás igen elgondolkodtatónak tartja az elsőfokú ítéletet, hiszen pár hónapja a Fővárosi Bíróság első fokon hasonló kijelentés miatt tett vád alól felmentette Orbán Viktort. A Bíróság indoklásában azt hangsúlyozta: Orbán politikai véleményt formált, és ehhez joga van. Az a két volt képviselő véleménye, hogy esetükben is figyelembe kellett volna venni az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatait, mely szerint a szabad véleménynyilvánításhoz való jog, a véleményt annak érték és igazságtartalmára való tekintet nélkül védi, és ezzel az alkotmány magát a szabad kommunikációt biztosítja.

A két esztergomi képviselő azt szeretné, ha Magyarországon egységes bírói gyakorlat alakulna ki, és az ő képviselői véleményüket is - mellyel a közpénzzel való gondos gazdálkodására hívták fel a figyelmet -, szabad véleménynyilvánításnak minősítené a bíróság.

A nem jogerősen elmarasztalt esztergomi képviselők számára az a bírói döntés is elfogadható lett volna, ha egy ún. valóságbizonyítási eljárásban állításaik valóságtartalmát bizonyíthatták volna be. Ám erre nem kerülhetett sor.

A képviselők természetesen fellebbezést nyújtottak be, azzal a céllal is, hogy az újabb eljárásban alaposan vizsgálják meg az erre hivatott szervek, hogy az akkori véleményük nem minden alap nélküli rágalmazások voltak.

Erre nézve rendelkezésükre állnak azok a dokumentumok, melyek az akkori véleményüket alátámasztják, elmondásuk szerint még ma is folyamatosan érkeznek hozzájuk „figyelemreméltó” iratok.

Különösen a beruházást végigkövető esztergomiak számára „érdekes” olvasmány a 11 fideszes magánvádló beadványa."

A beadvány a képre kattintva elolvasható.